sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Käsityökirjahaaste osa 4, Aino-mekko

Kangaslaatikoita penkoessa törmäsin punaiseen pellavaan, jonka olen joskus ostanut ajatuksena tehdä siitä mekko. En muista yhtään millaista mallia olin ajatellut, mutta selaillessani Mekkotehdas aikuisille -kirjaa minulle selvisi heti millaisen mekon haluan pellavapalasta tehdä. Yksinkertaisen kauniin Aino-mekon.


Valitsin koon ohjeen mukaan rinnanympäryksen mukaan ja koko oli kokoa tai kahta isompi kuin yleensä käyttämäni vaatekoko. Kaavoja sovitettuani päätin pitäytyä ohjeen mukaisessa koossa, vaikka googlaamalla löytyi useampi blogiteksti, joissa kerrottiin mallin olevan tosi iso ja monen tehneen parikin kokoa pienemmän mekon. Malli on kyllä reilu, mutta kesämekko saa minusta olla mielummin väljä kuin liian tiukka ja hiostava. Luultavasti kokoa pienempi olisi ollut ihan vielä ihan ok. Helmaa pidensin noin 5cm.

Mallissa on takana piilovetoketju, mutta harsittuani mekon kasaan ja sovitettuani sitä totesin monen muun tavoin vetoketjun turhaksi. Mekko sujahtaa päälle vallan mainiosti ilmankin. Sitäpaitsi vetoketju olisi pitänyt käydä ostamassa ja halusin äkkiä ompelemaan. ;)


Teltta tuli, mutta kaunis sellainen. Ja mikä parasta mekossa on taskut! Vajaamittaiset hihat tekevät mekosta kevyemmän oloisen. Tätä tulee varmasti käytettyä, mekko sopii niin arkeen kuin juhlaankin.

Aino-mekko löytyy myös kirjan kannesta. 

Jälleen kerran noudatin ompelussa omaa järkeäni enkä ohjetta. Kaavat piirtelin kuitenkin huolellisesti. Pääntietä madalsin sovituksen jälkeen edestä pari senttiä. Piirsin itse pääntien alavaran, sen olisi ehkä voinut lisätä kirjan kaavoihinkin. Kyseisen mallin kerrotaan soveltuvat aloittelijoille, mikä pitää varmasti paikkansa, kyseessä kun on kuitenkin ihan simppeli perusmekko. Tekstissä mainitaan, että mekon voi tehdä ilman vuoria jos käyttää vahvaa puuvillakangasta (itsekin tein mekon ilman vuoria) ja pääntien voi tällöin huolitella alavaralla (vai lukikohan siinä, että kaitaleella). Siihen ei ehkä aloittelija ilman kaavaa ja ohjetta pysty. Kaikenkaikkiaan kuitenkin hyvät kaavat, joita käytän varmasti toistekin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti