sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Lisää mattoja

Lastenhuoneen kudotut ruusukasmatot

Meidän matoista noin puolet on itse tekemiäni. Ensimmäisen (tiimalasinmuotoisen) maton kudoin jo yläasteella. Se ei kyllä ole enää käytössä. Opiskellessani käsityönopettajaksi kudoin matot silloin vajaan vuoden vanhalle esikoiselleni. Nyt nämä matot ovat nuoremman tyttöni huoneessa. Nappasin kuvat tänään kun lattia oli poikkeuksellisesti näkyvissä. ;)



Matot ovat itse suunnittelemiani ja ne on kudottu ruusukas-sidoksella. Kudoin ensin pienen testikappaleen, jossa kokeilin kuvioita ja väriyhdistelmiä ja sen jälkeen pidemmän maton. Pienempi matoista pääsi myös käyttöön. Ajatuksena mattojen kuvioinnissa oli, että niitä voisi käyttää leikeissä. Se on onnistunut yli odotusten. Matoissa on nähty järviä ja jokia, siltoja, teitä ja niittyjä.



Kuvat eivät ole maailman hienoimmat, mutta ainakin matot näkyy. Olen edelleen tosi tyytyväinen mattoihin. Materiaalina niissä on trikookude ja loimena valkoinen kalastajalanka. Leveys on  noin 80cm ja pituutta pienemmällä noin metri, isommalla noin 160cm. Jos joku haluaa kutoa samanlaiset niin kudontaohje on minulla edelleen jossain tallessa.


Olohuoneen virkatut matot

Reilu vuosi sitten kyllästyin kamaliin Ikean nukkamattoihin, jotka keräsivät pölyä niin, että meidän astmaatikkojen oli vaikea olla. En kuitenkaan löytänyt mistään tilalle kivoja mattoja. Tykkään puuvillamatoista ja väreistä ja sellaisia ei näemmä myydä missään. Päätin siis tehdä matot itse.


Väreiksi valitsin valkoisen (huono valinta, oli suunnilleen viikossa ihan harmaa...), turkoosinsinisen ja vaaleanvihreän. Materiaali on ontelokudetta ja virkkasin matot (joita on kaksi) 10mm koukulla.


Mattojen koko on noin 160cmx200cm. Kudetta meni yhteen mattoon noin 8kg, joten ihan halvaksi eivät matot tulleet. Ne ovat silti ehdottomasti hintansa arvoiset enkä ole vieläkään nähnyt myynnissä mattoja, joista olisin tykännyt.


11 kommenttia:

  1. Upeat matot ♡ Nuo ruusukkaan värit on aivan upeat! Mä aloitin viime syksynä kans opetella kutomista ja oon tykännyt siitä niin paljon, että suunnittelen jo omien kangaspuiden ostoa. Mulla on kans ruusukas tämän kevään työlistalla. Se on kaunis malli ja taipuu näköjään moneen muotoon =) Kaunis on virkattu mattokin!

    VastaaPoista
  2. Upeat matot ♡ Nuo ruusukkaan värit on aivan upeat! Mä aloitin viime syksynä kans opetella kutomista ja oon tykännyt siitä niin paljon, että suunnittelen jo omien kangaspuiden ostoa. Mulla on kans ruusukas tämän kevään työlistalla. Se on kaunis malli ja taipuu näköjään moneen muotoon =) Kaunis on virkattu mattokin!

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Ruusukas on minun suuri suosikkini, sillä saa niin monenlaisia pintoja. Värit tekee kyllä paljon, samat kuviot hillityillä murretuilla sävyillä olisivat ihan eri näköiset. Onneksi itse tekemällä saa just niin värikästä kun haluaa. :)

    VastaaPoista
  4. Onpa ihania mattoja! (: Haaveilen itse maton kutomisen opettelusta. Sitä ennen on kiva käydä kurkkimassa muiden töitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mattojen kudonta on kyllä hauskaa puuhaa. Itse haaveilen, että osaisin joskus kutoa ihanan räsymaton. Niissä on välillä niin hienoja väriyhdistelmiä.

      Poista
  5. Onpa ihania mattoja! Mieluisten mattojen löytäminen kaupasta tuntuukin olevan täysi mahdottomuus. Varsinkin, jos haluaa värikästä ;) Matot tekevät sisustuksessa paljon ja itse ainakin pidän siitä, että niistä tulee hyvälle tuulelle joka päivä. Itselläni on kokemus, että ontelokuteesta virkkaamalla matoista tulee tosi kevyitä, eikä tahdo pysyä paikallaan. Lähtevätkö sinulla nuo matot liikkeelle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matot pysyy hyvin paikallaan, ne on kumminkin aika raskaat. Epäilin itsekin, että joudun laittamaan mattojen alle liukuesteet, mutta hyvin pysyvät paikoillaan ilmankin.

      Poista
  6. Upeat matot! Sama vika täällä, vaikea löytää mieleisiä mattoja valmiina. Varsinkin kun on kaksi koiraa, kostea ilmasto jne. Trikookudematot ovat helppoja imuroida, mutta isoina tosiaan aika painavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Onneksi itse tekemällä saa omantyylisiä mattoja. Koirat lisäävät varmasti haasteita mattojen valinnassa.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  7. Aivan ihana kudottu matto! Ihana, kun saa muiden blogeista ideoita mattojen kutomiseen :)

    VastaaPoista